fbpx
 

Beste leerlingen,

Reeds enkele maanden geef ik, naast lessen in mijn thuisstudio, ook online pianoles en zangles aan leerlingen, die ver weg wonen. En dit is LEUK!

HET BEGIN

Het begon met een Nederlandse dame, die voor een zorginstelling in India werkt. Zij volgde hier een les klassieke zang en wilde graag online verder, daar zij de week erna weer naar India zou gaan. Ik zag een beetje op tegen de technische rompslomp, maar stond versteld hoe gemakkelijk het ging, en na de eerste online les was ik om.

De tweede leerling was een leerling die naar New York verhuisde voor een jaar. Hem geef ik zangles, en zijn vrouw soms ook, soms zelfs gezamenlijk, wat erg gezellig is! Naast hun drukke kantoorbanen is hun zangles “een uur waar ze beiden naar uitkijken”, zoals ze het zelf zeggen. Via de laptop is het alsof we bij elkaar in de kamer zijn. De lessen lopen vaak uit. Omdat het via internet gaat, is het volledig gratis.

De derde keer was een Indiase jongen, die hier op de International School zat en bij mij pianoles volgde. Zijn vader’s baan werd weer in India voortgezet en hij verhuisde. Dit keer twijfelde ik, want pianoles via internet, hoe zou dat uitpakken? Technisch gedoe? Twee webcams? Screensharing?  Een lichte paniek maakte zich van mij meester.

ONLINE LESGEVEN

Naar aanleiding hiervan, ben ik toen een cursus “teaching music online” gaan volgen. Ik leerde welke apparatuur ik zelf nodig had, hoe ik bladmuziek op het scherm van de leerling kon delen, welke app het meest geschikt is (ik gebruik Zoom), samen spelen zonder vertraging in het geluid, en nog veel meer. Na een aantal weken wist ik hoe het werkte en ben ik in het diepe gesprongen. En ik moet zeggen, het bevalt mij (en de leerlingen!) erg goed!

Ik heb voor de pianolessen, naast de webcam die je normaal in je apparaat hebt, ook een webcam gekocht voor boven het klavier. Dit maakt het voorspelen erg gemakkelijk; het is voor de leerling zelfs beter te zien welke grepen en vingerzettingen ik gebruik voor akkoorden, toonladders en stukken of popliedjes. Ik kan mijn beeldscherm delen met de leerling, waardoor ik met mijn muis iets kan aanwijzen in de bladmuziek.

WAT HEB JE NODIG – STUDENT CHECK LIST

Alles wat je nodig hebt om online zangles of pianoles te volgen, is een goede internetverbinding en een tablet/ipad/laptop (en natuurlijk voor de pianisten een piano).
Zelfs op een Iphone kun je online les volgen! De familieleden van de Indiase jongen kwamen allemaal ook even gedag zeggen, dat was een grappig moment! Iedereen werd enthousiast : het contact leggen met iemand aan de andere kant van de wereld, samen (op 7.000 km afstand!) muziek te maken samen, een gesprek te voeren, oogcontact te hebben alsof je in dezelfde kamer staat, en bovenal: het plezier ervan!

VOORDELEN ONLINE LESSEN

Online lessen volgen biedt niet alleen voor de docent plezier. Voor de studenten ook:

  • Je kunt overal les volgen, ook als je met vakantie bent (idee: zangles in de Grand Canyon, pianoles op je keyboard op een strand van de Malediven?)!
  • Als je even geen vervoer hebt
  • Als je ziek bent maar je voelt je goed genoeg om de les thuis door te laten gaan
  • Met slecht weer
  • Je kunt de les opnemen en hem later opnieuw afspelen. Wel eerst even aangeven a.u.b.
  • Bij jonge studenten kunnen ouders meekijken en gemakkelijker het huiswerk begeleiden
  • Ik kan gemakkelijk iets aanwijzen met de muis op de bladmuziek die ik aan je laat zien op het scherm
  • Inzingen op de gang voor je toelatingsexamen van het conservatorium, of voor je concert
  • het huiswerk ontvang je meteen in je mail, dus dat raak je nooit meer kwijt
  • Bij voldoende aanmeldingen ga ik ook online recitals geven, waarbij uit verschillende landen studenten voor elkaar voorspelen

ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN

Ik ben helemaal om. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Er ging – letterlijk – een wereld voor me open! Een walhalla voor iemand als ik die van reizen en andere culturen houdt! Wel nog even het verschil tussen de Engelse (kwartnoot is crotchet) en Amerikaanse terminologie (fourth note) in het oog houden 😉

Download hier de checklist voor online zang- of pianoles: Online Lessen Checklist voor de Student