fbpx
 

Mijn eerste conservatoriumstudie begon aan het conservatorium Alkmaar, waar ik musicaltheater studeerde. Later studeerde ik ik ook Klassieke Zang in Amsterdam en in Italië. Ik zong o.a. in de shows in Walt Disney World (Florida) en speelde de rol van Maria in West Side Story. Na de geboorte van mijn eerste kind  (kort daarna) koos ik ervoor, om free-lance te gaan werken, waarna ik in Duitsland en de rest van Europa als zangeres ben gaan werken en ik heb sindsdien ook veel bekende musicalzangers en -acteurs gecoacht.

MUSICALSTIJLEN

De moderne musical verschilt erg van de klassieke. In de loop der decennia heeft de musical zich ontwikkeld van de klassieke musicalfilms met Fred Astaire en Gene Kelly, tot klassiek aandoende musicals als the Phantom of the Opera en moderne belting musicals als A Chorus Line. In de musical vertel je een verhaal, en expressie en drama zijn dan ook belangrijke aspecten bij het zingen van musicalrepertoire.

In de les is er dan ook aandacht voor deze expressie, het voelen en vertellen van een lied, het overbrengen van je emotie, al dan niet in een rol, maar we werken natuurlijk ook aan de zangtechniek; ademsteun en klankvorming, et cetera. De verschillende klankkleuringen variëren van belting, tot curbing en klassieke zang. Ook zijn er musicals waar jazz wordt gezongen! Het is belangrijk, dat je een eigen stijl hebt, dat je ook kiest voor de soort musicalzang waar je een passie bij voelt. Natuurlijk kan ik je hierbij helpen. Ook kijken we naar het repertoire wat geschikt is voor jouw stembereik.

In de les kun je gebruik maken van mijn grote bladmuziek- en orkestbandenbestand. Hoewel er enorm veel op karaoke is te vinden, zijn orkestbanden vaak toch mooier, alleen al omdat deze met echte instrumenten gemaakt zijn. Daarnaast begeleid ik op de piano en beginnen we de les uiteraard met oefeningen aan de piano. Bij de gevorderde en professionele leerlingen is het mogelijk, om jezelf op te nemen in de studio, zonder extra kosten. Studiotraining en auditietraining zijn dingen waar ik ook bij kan helpen.

Verder begeleid ik zangers en zangeressen in hun loopbaan als musicalzanger. Deze carrière-coaching vindt plaats door gesprekken en het maken van een analyse van je mogelijkheden en een plan van aanpak. Ik geef daarbij tips die ik heb opgedaan in mijn eigen carrière als zangeres, bedrijfskundige en psycholoog. Het is belangrijk om je doelen te kennen en te werken aan het vergroten van je kansen op deze arbeidsmarkt, die geweldig, maar ook erg verzadigd is. 

Maar ik geef niet alleen les aan bekende zangers en acteurs. Musicalzang is nl. ook een hele leuke hobby. Er zijn veel musicalverenigingen, waarbij je je kunt aansluiten. Ik coach ook koren en musicalverenigingen met een intensieve workshop van 2 uur. En daarnaast staat last but not least ook de deur open voor muzikale, open zangers en zangeressen, die nog aan het begin staan van hun zangontwikkeling. Leeftijd is daarbij minder belangrijk dan motivatie en vooral passie.