fbpx
 

Een leven en wereld vol muziek

Irene de Raadt is een zangeres met een breed repertoire. Door haar flexibele stem en veelzijdige achtergrond zingt zij een breed scala aan stijlen. Als klassiek geschoolde sopraan met een bereik van drie octaven zingt zij een fusion van klassiek, musical en pop, en sfeervolle concerten in prachtige aankleding. Irene heeft lang in het buitenland gewoond en door het  wonen in o.a. de Verenigde Staten, Spanje, Italië en Puerto Rico en haar passie voor Spaanse, Italiaanse, Zuid-Amerikaanse en Keltische muziek zingt ze ook graag muziek uit en ín deze landen.

Kinderjaren en jeugd

Irene werd geboren in een muzikale en actieve familie. Haar vader was een begenadigd pianist en accordeonist, haar nichtje en partner zijn werkzaam als violiste en bariton bij de Weense Staats Opera, haar moeder dirigente van een koor, en later als politica actief. Vanaf zevenjarige leeftijd kreeg ze haar eerste pianolessen en algemene muzikale vorming bij de muziekschool. Haar enthousiasme voor het zingen en piano spelen viel op en zij zong en speelde al gauw solo’s in het kerkkoor, schoolmusicals, schoolbands en trad ze met vrienden op met piano en (close harmony) zang. Het beste uit jezelf halen en hard werken en discipline waren in het gezin dingen van belang. Naast pianospelen en zingen was theater belangrijk, maar ook aan een goede verdere algemene intellectuele en lichamelijke ontwikkeling werd veel belang gehecht. Schaken, paardrijden, (synchroon-)zwemmen (3x per week), saxofoon spelen, debatteren, ballet en tennis waren belangrijk. Niets doen was niet aan de orde. Met een artiest als vader en een moeder die zelfontwikkeling als belangrijkste eigenschap zag voor een meisje, was het een drukke maar fijne jeugd, en de boodschap was er overal en altijd nieuwe vaardigheden te ontwikkelen waren en dingen te ontdekken. Dit zou haar hele leven de rode draad blijven.

Studententijd

Na het eindexamen Gymnasium studeerde zij Internationale Bedrijfskunde aan de Hogere Hotelschool Den Haag en Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze studies was Irene al te zien in studentencabaret, als zangeres in verschillende studentenbands en bij het introcabaret van studentenvereniging “La Confrèrie”. In 1992 trad ze (naast haar stage in hotel The Grand Floridian Resort) op in Walt Disney World in de Verenigde Staten voor duizenden toeschouwers. In Chicago ontmoette zij ook pianist-docent Forrest Kinney, waar zij master classes volgde in harmonieleer en piano. Een tweetal optredens in New York volgden hieruit. In 1995 zong Irene de hoofdrol in een dinner show in Barcelona, Spanje. Ook speelde zij in “Wilkommen auf Schloss Waldstein” een gelegenheidsformatie bestaande uit opera-, jazz-, pop-, en musicalzangers. Na haar twee “verantwoorde” studies werkte zij twee jaar bij Sonatrading en Terminal Supervisor (vierbander) bij de KLM. Maar haar liefde voor de zang maakte dat zij alsnog haar hart volgde en een studie musicalzang begon aan het Conservatorium Alkmaar. ’s Avonds werkte zij bij operarestaurant Pasta e Basta. Daar leefde haar liefde voor klassieke muziek op en besloot zij ook een klassieke zangstudie aan het Conservatorium van Amsterdam (voormalig Sweelinck Conservatorium) te volgen. Vanaf die tijd besloot zij haar eigen muzikale pad te bewandelen en te kiezen voor haar eigen stijl, waarbij zij zowel licht klassiek als pop en jazz zingt. In Italië, een land waar zij haar roots heeft en waar ze elk jaar naartoe gaat, volgde zij master classes bij de Accademia Nazionale di Belcanto in Italië, o.a. bij Astrea Amaduzzi.

“Het nummer Summertime is een voorbeeld van het feit dat het gewoonweg onmogelijk is, muziek in hokjes te plaatsen. Immers, het is een jazz-nummer, komt uit de musical “Porgy and Bess”, maar wordt in de originele cast zelfs klassiek gezongen… Muziek komt van binnenuit en kent geen grenzen”.

Irene studeerde speelde al snel vele hoofdrollen in diverse musicals en muziektheaterproducties, zoals de rol van Maria in The West Side Story. Over haar optreden in deze productie schreef “Bühne”:

“… Irene de Raadt verrast doordat ze niet alleen klassiek zingt, maar ook moeiteloos een intieme jazzvertolking neer kan zetten. Dit is één van de weinige zangeressen in Nederland, die werkelijk allround is”.

Tijdens haar musicalopleiding aan het Conservatorium van Alkmaar zong Irene met musicalzanger Tony Neef, en gaf zij meerdere gastoptredens met de bekende band Alderliefste. Tijdens het éénjarig jubileum van Pasta e Basta kreeg zij zelfs een compliment van Andrea Bocelli, die op dat moment als gast in het restaurant aanwezig was. Dit hoogtepunt zou ruim tien jaar later leiden tot een muzikale ontmoeting met deze ster. Ook zangers Sting en Eros Ramazzotti en culinair recensent Johannes van Dam gaven te kennen dat zij gecharmeerd waren van haar stem. Daarnaast werd zij door Z.K.H. Koning Willem-Alexander en Z.K.H. Koningin Máxima persoonlijk uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens het Koningsconcert in 2014 in de Philharmonie in Haarlem.

Concerten en samenwerkingen

Tijdens haar loopbaan trad Irene op voor vele bedrijven en particulieren als bij voorbeeld Stibbe Notarissen, het afscheidsdiner van de oud-directeur van de VPRO; zong zij bij de uitreiking van de Reclamevrouw en –man van het Jaar-award op het State-of-the-Art Congres in Theater Panama, tijdens de Italiaanse dagen en opende zij de Scheepvaartbeurs in de RAI. Verder wordt zij vaak geëngageerd voor optredens in sfeervolle hotels, zoals Hotels van Oranje, Grand Hotel Krasnapolsky, Grand Hotel Huis ter Duin en sprookjesachtige kastelen, zoals Kasteel de Hooge Vuursche, Slot Zeist, Kasteel de Haar en Kasteel Engelenburg. Irene trad ook op in het Gelredome, waar ze tijdens het Philips Ameezing Concert voor zo’n 18.000 gasten, samen met o.a. Do, Loïs Lane, Willeke Alberti, Henk Westbroek, Intwine, Bastiaan en Tooske Ragas een aantal mooie ballads zong. Door haar veelbereiste verleden spreekt Irene naast Nederlands ook Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en een klein beetje Japans en Zweeds.

Daarnaast zijn er verschillende optredens geweest met diverse bekende artiesten, zoals tijdens een verjaardagsfeest samen met Trijntje Oosterhuis en Hans Dulfer. Hoogtepunt waren ook een aantal gala’s, o.a. in Grand Hotel Huis ter Duin, in het prachtige gebouw van Sociéteit de Witte in Den Haag, tijdens de internationale Polo World Cup, en recent ook tijdens het internationale Concours Hippique (CSI) in Valkenswaard, bezocht door Z.K.H. Prins Albert van Monaco.

Irene werd vaak begeleid door Groot Showorkest de Heverband, o.l.v de Belgische dirigent Jan Ceulemans. Een orkest, variërend in grootte van 12 tot 40 musici. In Duitsland was ze niet alleen voor de zang, begeleid door dit orkest, maar ook voor de (Duitse) presentatie voor 800 gasten uit de top van het bedrijfsleven.

Ontmoeting met Andrea Bocelli

Zangeres Irene de Raadt en de Italiaanse tenor Andrea BocelliHet was in 1996, dat Irene een ontmoeting had met niemand minder dan de Italiaanse megaster Andrea Bocelli. Een grote eer om tijd door te brengen met deze fantastische tenor. U kunt de opname “Ama Credi e Vai”, opgenomen tijdens de tweede ontmoeting en aanwezigheid bij het vijfde concert van “Lajatico è”, op de site en Youtube beluisteren. Lajatico è is een stichting die gedurende vijf zomers een concert organiseerde in Lajatico, waar niet alleen Andrea Bocelli, maar ook Plácido Domingo, Katherine Jenkins, en Céline Dion optraden, en waar veel jonge musici in het koor en het orkest mochten deelnemen. Dit, omdat Andrea hier geboren is en omdat hij zijn geboortedorp en jonge musici een warm hart toedraagt. Irene was bij het concert in 2009 aanwezig en had ook een ontmoeting met de bekende Italiaanse bariton Gianfranco Montresor, alsmede met de Amerikaanse zangeres en actrice Heather Hadley. Bariton Plácido Domingo zong meerdere stukken, waaronder een duet met Andrea, die op een (Fries!) paard binnen kwam rijden.

Eigen projecten

Naast de crossover-optredens treedt Irene de laatste jaren ook op met haar eigen formatie “the Gatsby Project”. Een fusion project, waar veel oud repertoire wordt afgewisseld met nieuwe covers van jazz- en pop-ballads. Zij wordt hierbij begeleid door the “best of Dutch Jazz”, waaronder Ed Boekee, Dirk Balthaus, en anderen. Samen hebben zij een speciaal repertoire samengesteld, bestaande uit een fusion van pop, jazz, latin jazz, en anderstalig repertoire: mooie songs die garant staan voor zeer exclusieve en sfeervolle concerten.

Muziekstudio

Vlak na het afronden van haar studies en haar wereldse omzwervingen werd Irene’s eerste kind geboren, en heeft ze haar eigen lespraktijk in Amstelveen opgericht, waar ze nu lesgeeft aan zangers en pianisten. Ze wordt regelmatig gevraagd voor het geven van concerten (nog steeds in binnen- en buitenland) en workshops, ook online. Verder is ze regelmatig gastdocent bij diverse zang- en muziekopleidingen. Op dit moment werkt ze aan het ontwikkelen van de online cursussen “Master the Art of Singing” en “Master the Art of Piano”.

Goede doelen en benefietconcert

Elk jaar organiseert Irene met haar leerlingen een benefietconcert, waar geld en middelen opgehaald wordt voor een goed doel. Dit, omdat met kerst het thema “geven” een belangrijke rol speelt in het leven van de zangeres. Enkele goede doelen van de afgelopen jaren zijn:

  • WSPA
  • Orange Babies
  • Elephant Nature Park, Thailand
  • Quelli Di Nessuno, Italië
  • Pegasus, Israël
  • Dierentehuis Amstelveen
  • Stichting Bal Anand, India
  • Mama Afrika/Divina King CBO Uganda, Afrika

Persoonlijk

Naast het, zijn Irene’s gezin en vrienden het allerbelangrijkst. Ze brengt haar tijd graag door met koken voor vrienden, het inrichten van haar huis, tuinieren, fotograferen, lezen en schilderen. Irene heeft een passie voor de Romeinse en Griekse Cultuur en de Oude Talen. Als Mensa-lid begrijpt ze als geen ander de behoeftes van (hoogbegaafde) mensen en blijft ze graag leren en studeren. Maar ze houdt ook van reizen, cruisen, mensen uit diverse culturen ontmoeten. Verder is ze gek op dansen (salsa, Argentijnse Tango, Lindy hop, ballet, jazz dance, zumba), en zwemmen. Als tiener eindigde ze op de vierde plaats bij de Nederlandse kampioenschapen Synchroonzwemmen. Gezond leven, goed zijn voor het milieu en de natuur, en gezond (biologisch) eten zijn voor haar heel vanzelfsprekend om zelfbewust en gezond te blijven. De interesse in de stem, theater en muziek heeft echter altijd op nummer één gestaan: met hart en ziel lesgeven is naast de concerten iets wat haar elke dag gelukkig maakt.