fbpx
 

Het is alweer februari en op dit moment ben ik in de lespraktijk weer druk doende met de voorbereidingen voor de verschillende toelatingsexamens van de conservatoria en zangopleidingen.

Een zanger, pianist, of andere soort musicus dient dan ook naast het beheersen van zijn of haar instrument, ook over een flinke dosis theoretische kennis te beschikken.

Er wordt dan ook hard geoefend met muzikale dictees, ritmische dictées… enzovoort. Ik weet zeker, dat alle musici die ik dit jaar begeleid, een grote kans maken om aangenomen te worden! Een paar voorbeelden van musici die ik de afgelopen jaren mocht begeleiden zijn o.a. Johnny Barendsen (speelt nu de hoofdrol van Victor in “Soldaat van Oranje”) (zang, spel en muziektheorie), Freek Barels (zang) en nu Dywel Braaf (muziektheorie), die al met Wibi Soerjadi schitterde in het programma “Het Concert van Nederland – Op weg naar het Concertgebouw” (zie het filmpje hierboven). 

Wat een plezier om zulke getalenteerde musici te mogen begeleiden op hun pad! Ik voel me bevoorrecht dat ik zulk heerlijk werk heb en daarbij werk met zulke fantastische, lieve mensen! Aan het einde van haar les kreeg ik van Luna een mooi dwarsfluitconcert en van Dywel vanmorgen een prachtig stuk van Bach. De leerlingen na hem zaten met open mond te kijken:  zoveel talent!

De zangers werken aan hun zangtechniek, de pianisten en andere musici help ik met het theoretisch gedeelte. We werken dan aan de volgende zaken:

Solfège
* het onderscheiden en benoemen van alle intervallen, gebruikelijke toonladders en drieklanken
* van blad zingen van een melodie en tikken van een ritme
* notatie van een melodisch en/of ritmisch fragment

Voor de aanvullende eisen jazz oefenen we: 
Het onderscheiden en benoemen van de meest gebruikelijke septiemakkoorden in grondligging en, behalve toonladders in majeur en mineur, ook dorisch, mixolydisch, pentatonisch, blues en chromatisch.

Voor de algemene Muziekleer
* theoretische kennis van intervallen, toonladders en drieklanken
* lezen in viool- en bassleutel
* kennis van maatsoorten en ritmische notatie

Om aan de aanvullende eisen jazz te voldoen oefenen we verder de
* theoretische kennis van septiemakkoorden en symboolnotatie.

Wil je ook naar het conservatorium? Klik dan hier voor de Toelatingstesten – Conservatorium van Amsterdam – AHK