fbpx
 

DE ELEKTRISCHE PIANO

Natuurlijk gaat er bij pianoles of zangles niets boven een akoestische piano of vleugel.
Ik heb zelf immers, naast mijn nog steeds perfect klinkende Yamaha staande piano, ook een vleugel aangekocht, voor de meer klassieke stukken en leerlingen. Maar ook veel pop-, musical- en jazz spelende leerlingen spelen graag op de vleugel, die warmer en voller klinkt en zelfs met de klep dicht nog mooie heldere klanken maakt. In mijn vrije tijd geniet ik niet alleen van mijn Yamaha, waar mijn vader nog op gespeeld heeft, en die ik al sinds mijn zesde bespeel, maar ook van de vleugel, als ik op een zwoele zomeravond zelf wat speel, in de serre, waar de avondzon door het dak heen schijnt en de merels en zanglijsters op het gras naast mij soms zelfs even stilzitten om te luisteren!

Redenen om toch voor een elektrische piano te kiezen

Echter, vaak hoor ik van studenten dat zij thuis geen ruimte of budget hebben voor een akoestische piano, of dat zij nog niet weten of piano spelen iets voor hen is, en zij eerst meer pianolessen willen volgen. Het kan ook dat men tijdelijk in Nederland verwacht te wonen (expats), waardoor men niet wil investeren in een akoestische piano, en de natuurlijk kostbare aangelegenheid, een akoestische piano of vleugel te (laten) transporteren willen vermijden.

In deze gevallen heeft een elektrische piano een aantal voordelen

Het is in dat geval, dat ik aanraad, een elektrische piano te kopen, waarbij zij voor slechts een paar honderd euro een instrument hebben, dat weinig ruimte inneemt, geen grote investeringen vraagt, en wat men gemakkelijk mee kan nemen naar een ander land of met weinig verlies kan verkopen.

Het is immers noodzakelijk, om na de lessen te kunnen oefenen. Voor pianisten is dat nodig om het geleerde eigen te maken, terwijl de zangers zichzelf kunnen begeleiden, hetgeen ook oefening vraagt.

  • De piano vraagt slechts een kleine investering
  • de piano kan op een statief staan en na het spelen weggezet worden, zodat hij weinig ruimte inneemt
  • de piano kan door expats, die terugreizen, weer zonder noemenswaardig verlies weer verkocht worden
  • de piano hoeft niet gestemd te worden
  • jonge kinderen kunnen het piano leren spelen proberen, zonder een grote investering van de ouders
  • het instrument is gemakkelijk mee te nemen

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een elektrische piano?

Bij het kopen van een elektrische piano is het van belang, dat het een kwalitatief goede piano is en dat de toetsen gewogen zijn. Dat betekent, dat er een lichte druk uitgeoefend moet worden, om de toetsen aan te slaan. Hierdoor is het mogelijk, net als bij een akoestische piano, verschil in tempo (hoe snel men speelt) en dynamiek (hoe hard men speelt) aan te brengen in het spel. Bij een keyboard is dat niet het geval. Deze toetsen zijn lichter.

Keyboard, elektrische piano, of toch een akoestische piano of vleugel?

Omdat ik in de pianoles en zangles gebruik maak van een akoestische piano en een akoestische vleugel, zou een keyboard thuis niet prettig aanvoelen. Het verschil in aanslag is daarvoor te groot. Eigenlijk vind ik het helemaal niet prettig spelen, maar dat is natuurlijk iets persoonlijks. Ik raad daarom nooit een keyboard aan, ook niet voor kinderen.
Over het algemeen zou men jonge kinderen ook niet meteen op een vleugel laten spelen, want kleine kindervingers zijn hiervoor in het begin nog niet sterk genoeg. Maar een akoestische piano en een elektrische piano zijn qua aanslag en spel gemakkelijk met elkaar af te wisselen!

Hoeveel kost een elektrische piano?

Een instapmodel kost tegenwoordig slechts 380 euro. Voor 510 heeft u een luxere uitvoering. Laat u voor deskundig advies verder informeren bij: van Kerkwijk Piano’s Amstelveen (vraag naar Frank)

In Amsterdam kunt u ook terecht bij: Bol Piano’s (vraagt u naar Marina)

Toekomstmuziek?

En wie weet, bevalt het pianospelen u wel zo goed, dat u ooit overgaat tot aankoop van een akoestisch instrument… ik kan het iedereen aanraden!